Primăria Capitalei va schimba un imobil din Calea Victoriei cu o clădire monument istoric de pe strada Lipscani, proprietate a BCR, pentru a amenaja Pinacoteca Municipiului București și va plăti la schimb o diferență de 5,78 milioane de euro, potrivit unui proiect aprobat vineri în CGMB.
În expunerea de motive a proiectului de hotărâre aprobat în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) se arată că pentru realizarea programului multianual Pinacoteca Municipiului București era necesară identificarea unei clădiri în care să fie expus patrimoniul de artă al Pinacotecii, care este constituit din 2.546 de lucrări de pictură românească și europeană, 402 lucrări de sculptură, 87 de lucrări de artă decorativă, 2.445 de lucrări de grafică, care în prezent este oferit publicului „în expoziții temporare și în spații care aparțin altor instituții”.
Astfel, a fost identificat imobilului din strada Lipscani nr. 18-20, din Sectorul 3, care este o clădire monument istoric din grupa A, proprietate privată a Băncii Comerciale Române (BCR). Municipalitatea și-a exercitat dreptul de preempțiune asupra imobilului din strada Lipscani și va da la schimb un teren situat în Calea Victoriei nr. 15.
În vederea schimbului a fost făcut un raport de evaluare care a stabilit că valoarea de piață a terenului construit în suprafață de 4.210 metri pătrați din Calea Victorie este de 8.147.000 de euro, iar valoarea construcției, cu terenul aferent, din strada Lipscani nr. 18-20, care are parter, două etaje și pod, este de 13.933.000 de euro.
Potrivit raportului de evaluare, diferența dintre cele două obiective, de 5.786.000 de euro, constituie contravaloare sultei care trebuie achitată atunci când va fi efectuat schimbul de proprietăți.
Pe terenul situat în Calea Victoriei nr. 15, aflat în proprietate municipiului București, este o construcție proprietate a SC Bucharest Financial Plazza SRL, imobil ce aparține domeniului privat al Capitalei.
Clădirea din strada Lipscani, acolo unde va fi amenajată Pinacoteca București, este contruită între anii 1910-1913 pentru Societatea Dacia, pe locul unde s-a aflat Biserica lui Ghiorma Banul (a grecilor, n.r.) și Hanul Grecilor. Clădirea a fost restaurată între anii 1977 și 1983 și se află la intersecția străzilor Lipscani, Smârdan și Stavropoleos.
Pinacoteca Municipiului București, din 1984 devenită Secție de Artă a Muzeului Municipiului București, este unul dintre așezămintele de cultură cu tradiție din Capitală. Pinacoteca a fost înființată pe 1 iunie 1933, ca o necesitate de a concentra într-un singur loc operele de artă (lucrări de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă) pe care Capitala le adunase în decursul timpului.